• Štúrov Zvolen

          • Dňa 24.04.2024 sa konal na FF KU v Ružomberku 37. ročník postupovej súťaže Štúrov Zvolen.

            Poslaním súťaže je formovanie vzťahu mladých ľudí k rodnému jazyku, rozvíjanie verbálno – komunikačných schopností, skvalitňovanie rečového prejavu detí, hľadanie talentov, rozvíjanie nadania detí...

            Našu školu úspešne reprezentovala v I. kategórii  žiačka 6.B triedy Sára Porubská, ktorá obsadila v súťaži krásne 2. miesto.

            Ďakujeme Sáre za úspešnú reprezentáciu školy a vyučujúcim SJL za prípravu žiakov  a zorganizovanie školského kola, v ktorom bol úspešný aj Tobias Lengvarský z 8.C triedy, ale nemohol  sa súťaže v Ružomberku  zúčastniť  zo zdravotných dôvodov.

            Ešte raz srdečne gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov!

             

            M. Rentková

          • ARCHITEKT JE ŠPECIALISTA

          • Musí rozmýšľať vo viacerých úrovniach a mať prehľad v rôznych odboroch. Najdôležitejšie je vedieť  navrhnúť objekt a jeho priestorové členenie.

            My, architekti z 5. A sme realizovali svoje projekty na hodine matematiky. Vyskúšali sme si v praxi aspoň časť práce inžiniera architekta. Navrhovali sme, hľadali sme spoločné riešenie, argumentovali sme za svoje nápady a hodnotili sme cudzie. V skupinách sme zostavovali plán bytu. Najťažšie bolo dohodnúť sa na jednej verzii.  

            Piataci z 5. A

          • Školské kolo Slávik Slovenska 2024

          • V pondelok 22.4.2024 sa na škole uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska s účasťou 22 spevákov.

            Výsledky v jednotlivých kategóriach:

             I.kategória (1.- 3.r)

            1. Žofia Kováčová

            2. Adela Surovčeková

            3.Terézia Hubková

            II. kategória (4.- 6.r.)

            1.Ella Polomská

            2. Nina Chudá

            3. Adam Pavel Kováč

            III.kategória (7.- 9.r.)

            1. Vanessa Floreková

            Porota mala ťažkú úlohu, ale nakoniec rozhodla a do okresného kola 13.mája 2024 postupujú z 1.miesta Žofia Kováčová, Ella Polomská a Vanessa Floreková. Gratulujeme všetkým spevákom a držíme palce v okresnom kole.

            Mgr. Janka Cuprová

          • Svetový Deň Zeme

          • 22. apríl je významný deň, pripomíname si aké dôležité je chrániť si našu planétu. V spoločnosti sa často rozpráva o ochrane našej planéty a množstvom problémov, ktorým v dnešnej dobe čelí ako napríklad znečistenie vody a pôdy, ovzdušia, hromadenie odpadu, úbytok rastlinných a živočíšnych druhov, vyčerpávanie prírodných zdrojov a podobne.

            V roku 1969, americký environmentálny aktivista John McConnell začal hľadať spôsob ako obnoviť zdroje energie, recyklovať odpad. Pridali sa k nemu vedci a ekológovia najmä z USA ovplyvnení fotografickými a telegrafickými snímkami z kozmu dokumentujúc krehkosť a zraniteľnosť Zeme. Táto kampaň bola tak úspešná, že 22. apríla 1970 sa konala jeho prvá oslava. O rok neskôr tento sviatok začala sláviť aj OSN. No naozaj ,,svetovým“ sa stal až v roku 1990 kedy sa k Amerike pripojil aj zvyšok sveta, pripojilo sa 140 štátov.

            Aj na našej škole sme si pripomenuli tento deň. Žiaci 1. stupňa napísali krásne a úprimné narodeninové priania planéte Zem. Žiaci 2. stupňa tvorili veľa plagátov na tému Zem, nakreslili svoj pohľad súčasnej planéty v porovnaní ako by vyzerala úplne znečistená, napísali báseň o Zemi, pridali niekoľko svojich sľubov ako sa starať o planétu a mnoho ďalších aktivít. Ďakujeme pani učiteľkám, ktoré sa podieľali na aktivitách a žiakom za ich tvorivosť. Našej krásnej Zemi prajeme všetko najlepšie 😊

            Školský parlament

          • Super Florbal Deti

          • 17.4. 2024 sme si perfektne zahrali dva zápasy, ktoré si naši žiaci neskutočne užili. Je nádherné sledovať zápasy pre radosťTešíme sa na ďalšie takéto akcie.

            Rojčeková Lucia 3.C a 4.B

          • Návšteva Galérie Rumanský

          • Dňa 16.4.24 I. a II. odd. ŠKD navštívilo Galériu Rumanský, kde si deti pozreli dokument o Liptove a zároveň nakreslili krásy našej prírody. Za odmenu ich čakala rozprávka o psíčkovi a mačičke.

            Návšteva Mestskej polície

            Dňa 17.4.24 I. a II. odd. ŠKD navštívilo Mestskú políciu. Deti sa oboznámili s prácou Mestských policajtov. Exkurzia bola poučná, zaujímavá a deťom sa veľmi páčila.

          • Aprílový Separáčik

          • Dňa 18. 4. 2024 sa uskutočnila žiacka konferencia Separáčik" Tento ročník tradičného projektu 

            sa niesol v znamení témy   „ Zero  Waste"  teda nulový odpad. Žiaci našej základnej školy prezentovali tému

             „ Nákup a spotreba potravín". Počas dvojmesačnej prípravy sme navštívili skoro všetky známe obchodné 

             reťazce a pýtali sa na rôzne otázky týkajúce sa potravín tesne pred zárukou alebo po uplynutí dátumu spotreby.

             V rámci tohto projektu sme navštívili aj Červený Kríž a otázky súvisiace z našou témou sme zadali priamo pani riaditeľke Červeného Kríža. Ich pomoc sociálne slabším je obrovská. Na tomto projekte sa podieľali títo žiaci: M. Beňo, A.Valluš, M. Koleň, T. Jaseníková, M. Rázusová a o rok mladšia S. Porubská. Konferencia bola zaujímavá, podnetná , inšpirujúca a poučná.

            Veríme, že takých akcií bude v budúcnosti viac.

             

            R. Almanová

          • Tiché putovanie – výstava Knižnice BIBIANY

          • Dňa 17.4. navštívili deti z 2. oddelenia ŠKD hravú a inšpiratívnu výstavu s názvom Tiché putovanie v galérii P.M. Bohúňa. Výstava nás previedla cestou svetom „tichých kníh“, teda kníh bez textu, tvorené len z obrázkov a ilustrácií. Výstavu tvorí 130 kníh z celého sveta, rôznych umeleckých žánrov.  Vizuálne spracovanie výstavy vtiahlo deti do sveta snov a fantázie. Pomocou zaujímavých hier a úloh, deti hľadali a objavovali príbehy ukryté v obrázkoch. Výstava i aktivity k nej sa deťom veľmi páčili.

            Mária Jančová – vych.

          • Kvalifikačné kolo v štvorkovom volejbale

          • Dňa 26.marca 2024 sa konalo kvalifikačné kolo v štvorkovom volejbale dievčat na ZŠ Janka Kráľa. Na pôde tejto školy sme si vybojovali postup na okresné kolo v dueloch so ZŠ Okoličné, Evanjelickou ZŠ a  domácou školou z Podbrezín. Najviac sme sa potrápili s Evanjelickou ZŠ ale napokon sme ju porazili  v skrátenom 3 sete a vyhrali sme 15:11. Za prvé miesto vďačíme týmto šikovným dievčatám: A.Jankovskej, B. V. Magerčiakovej, E. Vanfleteren, L. Gejdošovej, V. Florekovej, Z. Kubovčíkovej a M. Kořínkovej. Za pekný úspech ďakujeme. Športu zdar!

          • Týždeň školských volejbalových turnajov

          • V dňoch 4. 4 a 5.4. 2024 sa uskutočnili dva volejbalové turnaje.

            4. 4. Mix volejbal k výročiu oslobodenia mesta na ZŠ Márie Rázusovej Martákovej. Tohto turnaja sa zúčastnilo 6 mestských škôl. Žiaci a žiačky našej školy skončili na peknom 3. mieste.

            5. 4. 2024 sa uskutočnil Midicoolvolley okresné finále, kde postúpili družstvá našich chlapcov a dievčat v kvalifikačných kolách. Vybojovali sme v obidvoch kategóriách dve 2. miesta. Zápas dievčat o 1. miesto so ZŠ Hradná bol extrémne dramatický, pretože sme prehrali po veľmi dobrom výkone až v 3 sete 16:14. Dievčatá si aj poplakali. Zápasy chlapcov a dievčat sa odohrali na ZŠ Janka Kráľa.

            Všetkým zúčastneným žiakom a žiačkam gratulujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Športu zdar!

          • Navštívili sme mestskú políciu v Liptovskom Mikuláši.

          • Dňa 4.4. 2024 sa naše III. a IV. oddelenie ŠKD  zúčastnilo exkurzie na miestnom policajnom oddelení. Získali sme cenné informácie o každodennej práci policajtov a o vybavení, ktoré používajú pri výkone svojich povinností. Pani policajtka nám podrobne vysvetlila metódy sebaobrany a postupy, ktoré policajti používajú na ochranu majetku občanov. Počas prehliadky sme mali možnosť nahliadnuť do vnútorných priestorov stanice a bol nám predstavený aj mestský kamerový systém. Obzvlášť nás oslovila vysoká kvalita záznamov a strategické rozmiestnenie kamier v rôznych častiach mesta.  

             

            Vychovávatelia ŠKD Piovár, Jančová

          • Workshop "Vzácne kury"

          • Pri príležitosti Svetového dňa vtáctva sa 9.4. 2024 deti z V. a VI. oddelenia ŠKD zúčastnili v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva workshopu pod názvom "Vzácne kury". Spoznávali vzácne druhy kurovitých vtákov, ktoré sa na Slovensku vyskytujú. Zisťovali, aké majú nároky na prostredie a čo ich ohrozuje. Okrem toho si získané vedomosti doplnili tvorivou dielničkou.

            Vychovávateľky ŠKD Gejdošová, Hyžinská

          • Oslavy 79. výročia oslobodenia mesta Liptovský Mikuláš

          • Pri príležitosti 79. výročia oslobodenia mesta Liptovský Mikuláš sa 4.4.2024 deti z V. a VI. oddelenia ŠKD zúčastnili pietneho aktu kladenia vencov k Pamätníku vojakom Červenej armády na Námestí osloboditeľov. 

            Vychovávateľky ŠKD Gejdošová, Hyžinská

          • Sadenie javorov

          • Dňa 4.4. 2024 sa žiaci 6.B triedy v rámci TECHNIKY svojou účasťou pričinili o zasadenie javorov v školskej záhrade, keď predtým pod vedením  pána učiteľa Gešku  pripravili pôdu a vykopali jamy. Všetko prebehlo za priamej účasti pána školnika . 

            Všetkým účastníkom ďakujeme za pomoc!

            M. Rentková

          • „Upracme si Háj“

          • Dňa 3. 4. 2024 sa žiaci 6.B triedy zúčastnili akcie „Upracme si Háj“ organizovanej mestom Liptovský Mikuláš. Pozbierali odpad okolo cesty od železničného priecestia až po horné parkovisko. Za prácu dostali aj sladkú odmenu.