• OK súťaží z matematiky

          • Dňa 3.4. 2024 sa úspešní riešitelia domáceho kola MO zo 6.- 8. ročníka z našej ZŠ  zúčastnili OK MO,

            v ktoromMatúš Beňo zo 6.B získal 6.- 7.m.., Vivien B. Magerčiaková zo 7.B získala 9. – 11.m.

            a Tomáš Procházka z 8.C 1.-2.m.

             9. - 10. 4. 2024 sa žiaci 5. - 8. ročníka zúčastnili okresného kola Pytagoriády, v ktorom  boli

            nasledovní úspešní riešitelia:

            v kategórii P5 - 8.m. ZoeBöhmerová 5.A, 9.m. JurajKlocok 5.B,19.m. DenysChelpanov5.B,

            v kategórii P6 - 3.- 5.m. Patrik Pažítka 6.B,

            v kategórii P7 - 3.m. Ondrej Fronko 7.B,

            v kategórii P8 - 4.m. Tomáš Procházka 8.C.

            Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme.

             

          • Mesto v učebniciach

          • Žiaci 8.A triedy si hodinu dejepisu  spestrili  historickou prehliadkou mesta Liptovský Mikuláš  so sprievodkyňou. Poznávali historické pamiatky mesta, podrobne sa zoznámili s históriou mesta, dozvedeli sa o mnohých zaujímavostiach nášho malebného mesta medzi Tatrami. Na konci prehliadky vypracovali pracovný list a bol im vystavený certifikát o poznávaní mesta.

            Mgr. Katarína Štrasserová

             

          • Besedy v 4. A triede

          • Dňa 6. mája do 4. A zavítal najznámejší expert na svište Pavel Ballo, ktorý deťom podrobne opísal radosti i starosti života svišťa vrchovského a iných zvierat žijúcich v našich horách.

            Ďalšiu hodinu si zasa zopakovali pravidlá cestnej premávky.

            Tr. uč. Hlavčová 

          • Oči plné oblohy

          • Dňa 25.4.2024 sa v Liptovskej knižnici G.F. Belopotockého konala súťaž pre žiakov základných škôl o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi - Oči plné oblohy. Z našej školy sa súťaže zúčastnili žiaci 6.B triedy Rudolf Huna s výtvarným dielom- portrét, umiestnil sa na 3. mieste a Oliver Grygar s literárnym dielom- báseň, umiestnil sa na 6. mieste. Blahoželáme

          • Výcvik s vojakmi ozbrojených síl SR

          • 29.4.2024 do V., VI. a VII. oddelenia ŠKD zavítali vojaci z veliteľstva vojenského zdravotníctva pod vedením rtm. Petra Krivoša, ktorí pripravili pre deti zaujímavý program. Praktické skúsenosti získali v aktivitách na pripravených stanovištiach:

            1. Streľba z ručných zbraní – z airsoftovej pušky M4 a airsoftovej pištole,

            2. Ukážky výzbroje a výstroje – nepriestrelná vesta, plynová ochranná maska,

            3. Nácvik na figuríne – kardiopulmonálna resuscitácia.

            Deti s nadšením plnili činnosti, ktoré musia zvládať členovia jednotlivých zložiek armády, za čo dostali sladkú odmenu.

            Na záver chceme vyjadriť presvedčenie, že sa medzi deťmi nájdu aj také, ktoré sa v budúcnosti rozhodnú rozšíriť rady profesionálnych vojakov ozbrojených síl SR.

             

            Vychovávateľky ŠKD Gejdošová, Hyžinská, Hajurková

          • Štúrov Zvolen

          • Aj tento rok v škole prebiehala literárna súťaž Štúrov Zvolen, ktorej sa zúčastnili žiaci 2. stupňa. Mladší žiaci dotvárali koniec príbehu podľa seba a starší zas prezentovali svoj názor na tému, ktorú si vytiahli. V kategórii 5. a 6. ročník sa umiestnili na víťazných priečkach žiaci: 1. miesto - Sára Porubská 6.B, 2. miesto Zoe Böhmerová 5.A, 3. miesto - Adam Pavel Kováč 5.B 

            V kategórii starších žiakov sa na 1. mieste umiestnil Tobias Lengvarský 8.A, na 2. mieste Vanesa Floreková 8.C a na 3. mieste Matej Rúfus 8.B.

            Školu bola v ďalšom kole v Ružomberku na Katolíckej univerzite reprezentovať len Sára Porubská 6.B, ktorá sa tam umiestnila na 2. mieste. Srdečne jej gratulujeme k úspechu. 

            Mgr. Bernadeta Luptáková

          • Tvorivá sila vody

          • Žiaci 5.B sa neučia len v škole. Svoje poznatky z predmetu Geografia si boli upevniť aj v múzeu, kde absolvovali prednášku a pozreli si expozíciu venovanú výkladu Tvorivá sila vody. Okrem teoretických poznatkov si žiaci mohli pozrieť aj konkrétne príklady, ktoré voda vytvorila: kras, rôzne kvaple, jaskyňu, kryštály...Taktiež si mohli vyskúšať poskladať stalagmit, kvaple ... Žiakom sa v múzeu veľmi páčilo a určite ich táto návšteva vedomostne obohatila. Už teraz sa tešia na ďalšiu. Mgr. Bernadeta Luptáková

            Mgr. Bernadeta Luptáková

          • Štúrov Zvolen

          • Dňa 24.04.2024 sa konal na FF KU v Ružomberku 37. ročník postupovej súťaže Štúrov Zvolen.

            Poslaním súťaže je formovanie vzťahu mladých ľudí k rodnému jazyku, rozvíjanie verbálno – komunikačných schopností, skvalitňovanie rečového prejavu detí, hľadanie talentov, rozvíjanie nadania detí...

            Našu školu úspešne reprezentovala v I. kategórii  žiačka 6.B triedy Sára Porubská, ktorá obsadila v súťaži krásne 2. miesto.

            Ďakujeme Sáre za úspešnú reprezentáciu školy a vyučujúcim SJL za prípravu žiakov  a zorganizovanie školského kola, v ktorom bol úspešný aj Tobias Lengvarský z 8.C triedy, ale nemohol  sa súťaže v Ružomberku  zúčastniť  zo zdravotných dôvodov.

            Ešte raz srdečne gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov!

             

            M. Rentková

          • ARCHITEKT JE ŠPECIALISTA

          • Musí rozmýšľať vo viacerých úrovniach a mať prehľad v rôznych odboroch. Najdôležitejšie je vedieť  navrhnúť objekt a jeho priestorové členenie.

            My, architekti z 5. A sme realizovali svoje projekty na hodine matematiky. Vyskúšali sme si v praxi aspoň časť práce inžiniera architekta. Navrhovali sme, hľadali sme spoločné riešenie, argumentovali sme za svoje nápady a hodnotili sme cudzie. V skupinách sme zostavovali plán bytu. Najťažšie bolo dohodnúť sa na jednej verzii.  

            Piataci z 5. A

          • Školské kolo Slávik Slovenska 2024

          • V pondelok 22.4.2024 sa na škole uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska s účasťou 22 spevákov.

            Výsledky v jednotlivých kategóriach:

             I.kategória (1.- 3.r)

            1. Žofia Kováčová

            2. Adela Surovčeková

            3.Terézia Hubková

            II. kategória (4.- 6.r.)

            1.Ella Polomská

            2. Nina Chudá

            3. Adam Pavel Kováč

            III.kategória (7.- 9.r.)

            1. Vanessa Floreková

            Porota mala ťažkú úlohu, ale nakoniec rozhodla a do okresného kola 13.mája 2024 postupujú z 1.miesta Žofia Kováčová, Ella Polomská a Vanessa Floreková. Gratulujeme všetkým spevákom a držíme palce v okresnom kole.

            Mgr. Janka Cuprová

          • Svetový Deň Zeme

          • 22. apríl je významný deň, pripomíname si aké dôležité je chrániť si našu planétu. V spoločnosti sa často rozpráva o ochrane našej planéty a množstvom problémov, ktorým v dnešnej dobe čelí ako napríklad znečistenie vody a pôdy, ovzdušia, hromadenie odpadu, úbytok rastlinných a živočíšnych druhov, vyčerpávanie prírodných zdrojov a podobne.

            V roku 1969, americký environmentálny aktivista John McConnell začal hľadať spôsob ako obnoviť zdroje energie, recyklovať odpad. Pridali sa k nemu vedci a ekológovia najmä z USA ovplyvnení fotografickými a telegrafickými snímkami z kozmu dokumentujúc krehkosť a zraniteľnosť Zeme. Táto kampaň bola tak úspešná, že 22. apríla 1970 sa konala jeho prvá oslava. O rok neskôr tento sviatok začala sláviť aj OSN. No naozaj ,,svetovým“ sa stal až v roku 1990 kedy sa k Amerike pripojil aj zvyšok sveta, pripojilo sa 140 štátov.

            Aj na našej škole sme si pripomenuli tento deň. Žiaci 1. stupňa napísali krásne a úprimné narodeninové priania planéte Zem. Žiaci 2. stupňa tvorili veľa plagátov na tému Zem, nakreslili svoj pohľad súčasnej planéty v porovnaní ako by vyzerala úplne znečistená, napísali báseň o Zemi, pridali niekoľko svojich sľubov ako sa starať o planétu a mnoho ďalších aktivít. Ďakujeme pani učiteľkám, ktoré sa podieľali na aktivitách a žiakom za ich tvorivosť. Našej krásnej Zemi prajeme všetko najlepšie 😊

            Školský parlament

          • Super Florbal Deti

          • 17.4. 2024 sme si perfektne zahrali dva zápasy, ktoré si naši žiaci neskutočne užili. Je nádherné sledovať zápasy pre radosťTešíme sa na ďalšie takéto akcie.

            Rojčeková Lucia 3.C a 4.B

          • Návšteva Galérie Rumanský

          • Dňa 16.4.24 I. a II. odd. ŠKD navštívilo Galériu Rumanský, kde si deti pozreli dokument o Liptove a zároveň nakreslili krásy našej prírody. Za odmenu ich čakala rozprávka o psíčkovi a mačičke.

            Návšteva Mestskej polície

            Dňa 17.4.24 I. a II. odd. ŠKD navštívilo Mestskú políciu. Deti sa oboznámili s prácou Mestských policajtov. Exkurzia bola poučná, zaujímavá a deťom sa veľmi páčila.

          • Aprílový Separáčik

          • Dňa 18. 4. 2024 sa uskutočnila žiacka konferencia Separáčik" Tento ročník tradičného projektu 

            sa niesol v znamení témy   „ Zero  Waste"  teda nulový odpad. Žiaci našej základnej školy prezentovali tému

             „ Nákup a spotreba potravín". Počas dvojmesačnej prípravy sme navštívili skoro všetky známe obchodné 

             reťazce a pýtali sa na rôzne otázky týkajúce sa potravín tesne pred zárukou alebo po uplynutí dátumu spotreby.

             V rámci tohto projektu sme navštívili aj Červený Kríž a otázky súvisiace z našou témou sme zadali priamo pani riaditeľke Červeného Kríža. Ich pomoc sociálne slabším je obrovská. Na tomto projekte sa podieľali títo žiaci: M. Beňo, A.Valluš, M. Koleň, T. Jaseníková, M. Rázusová a o rok mladšia S. Porubská. Konferencia bola zaujímavá, podnetná , inšpirujúca a poučná.

            Veríme, že takých akcií bude v budúcnosti viac.

             

            R. Almanová

          • Tiché putovanie – výstava Knižnice BIBIANY

          • Dňa 17.4. navštívili deti z 2. oddelenia ŠKD hravú a inšpiratívnu výstavu s názvom Tiché putovanie v galérii P.M. Bohúňa. Výstava nás previedla cestou svetom „tichých kníh“, teda kníh bez textu, tvorené len z obrázkov a ilustrácií. Výstavu tvorí 130 kníh z celého sveta, rôznych umeleckých žánrov.  Vizuálne spracovanie výstavy vtiahlo deti do sveta snov a fantázie. Pomocou zaujímavých hier a úloh, deti hľadali a objavovali príbehy ukryté v obrázkoch. Výstava i aktivity k nej sa deťom veľmi páčili.

            Mária Jančová – vych.

          • Kvalifikačné kolo v štvorkovom volejbale

          • Dňa 26.marca 2024 sa konalo kvalifikačné kolo v štvorkovom volejbale dievčat na ZŠ Janka Kráľa. Na pôde tejto školy sme si vybojovali postup na okresné kolo v dueloch so ZŠ Okoličné, Evanjelickou ZŠ a  domácou školou z Podbrezín. Najviac sme sa potrápili s Evanjelickou ZŠ ale napokon sme ju porazili  v skrátenom 3 sete a vyhrali sme 15:11. Za prvé miesto vďačíme týmto šikovným dievčatám: A.Jankovskej, B. V. Magerčiakovej, E. Vanfleteren, L. Gejdošovej, V. Florekovej, Z. Kubovčíkovej a M. Kořínkovej. Za pekný úspech ďakujeme. Športu zdar!