• Vianočný pozdrav

          • Pokojné a láskou naplnené vianočné sviatky a požehnaný nový rok 2023 Vám praje Mgr. Janka Cuprová, riaditeľka školy a kolektív zamestnancov ZŠ MIloša Janošku.

          • Korčuliarsky program 2.C

          • Posledný školský týždeň roku 2022 bol pre triedu 2.C výnimočný.

            Žiaci absolvovali 4-dňový Korčuliarsky program na zimnom štadióne - JL Aréne.  Pod vedením perfektných a trpezlivých trénerov robili zo dňa na deň všetci pokroky a ako sa hovorí: Čo sa za mladi naučíš, na starosť ako by si našiel!

            Každý deň boli odmenení zdravými maškrtami a posledný deň na  ich krkoch svietili medaily. Deti mali veľkú radosť z pohybu.

            Veľmi pekne ďakujeme!

            Za 2.C zastupujúca p. učiteľka AR

          • Technická olympiáda

          • 11.10.2022 sme sa zapojili do školského kola Technickej olympiády, ktorá prebiehala formou online testov. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách.

            V kategórii A: David Brziak a Ivan Krajčí z 8.B triedy.

            V kategórii B: Benjamin Roy Harbach 5.B, Adam Jason Harbach 5.B, Alex Antol 6.B, Tobias Ivan 6.B, Tomáš Gregor 7.A a Max Strelecký 7.A.

            Po centrálnom vyhodnotení vedomostných testov nás v okresbom kole 24.11.2022 v Ružomberku reprezentovali: v kategórii A  David Brziak a Ivan Krajčí z 8.B triedy. V kategórii B Benjamin Roy Harbach, ktorý je úspešným riešiteľom i okresného kola. Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy. 

          • ...a ešte jedna zaujímavá angličtina

          • V pondelok 19. decembra zažili žiaci 8. a 9. ročníka trochu netradičnú hodinu. Priamo na hodine si mohli overiť svoje komunikačné schopnosti, keď do triedy zavítali Lucia a Henry, ktorí žijú v Spojenom kráľovstve. Žiaci mali možnosť počuť a komunikovať v angličtine na rôzne témy. Henry porozprával našim žiakom o Británii, o doprave, geografii, mestách, počasí, jedle a vzdelávaní. Žiaci potom mohli využiť príležitosť a opýtať sa na rôzne zaujímavosti zo života v UK. Deviatakov zaujímali viac aktuálne problémy britskej spoločnosti, ôsmaci viac diskutovali o možnostiach vzdelávania sa a o športe. A ako vnímali túto príležitosť žiaci?

            Júlia, 8.A: "Podľa mňa to bolo zaujímavé, lebo sme sa dozvedeli v čom je lepší život v Anglicku ako u nás, a aké sú výhody a nevýhody každodenného života v Británii. ...a konečne som mohla počuť britský prízvuk a naučiť sa niektoré užitočné frázy"

            Janka, 8.B: "Naučila som sa niektoré nové slová. Bolo príjemné počuť rozprávať rodeného Angličana. Hodina mi dala iný - reálny pohľad na život v Anglicku. Informácie mi možno pomôžu pri výbere štúdia v Anglicku...

            Šimon, 9.C: "Hodina bola zaujímavá. Zistil som, že Angličania majú iný prízvuk a dozvedel som sa veľa zaujímavostí o geografii Británie."

            Katka, 9.C: "Bolo to príjemné spestrenie angličtiny, mohla som počuť naživo britský prízvuk. Dozvedela som  sa o mnohých rozdieloch medzi Slovenskom a Anglickom. Páčila sa mi možnosť vyskúšať si konverzáciu."

            Mgr. P. Králik

          • Súťažili sme aj v angličtine...

          • V poslednom novembrových dňoch sme na škole organizovali školské kolo olympiády v anglickom jazyku /OAJ/. Do súťaže sa prihlásilo 30 žiakov, ktorí boli rozdelení do 2 kategórií - 1A / 5. - 7. ročník/ a 1B /8. - 9. ročník/. Súťažiacich čakali náročné disciplíny, kde si museli poradiť s porozumením textu, posluchom a testom z gramatiky. V ústnej časti museli žiaci absolvovať konverzáciu na vybraný problém a napokon vymyslieť a prezentovať krátky príbeh týkajúci sa obrázku. Komisia OAJ zhodnotila, že všetci súťažiaci uvedené úlohy zvládali a mnohí žiaci prekvapili peknou plynulou angličtinou v ústnej časti. Najlepšie výsledky dosiahli:

            Kategória 1A

            1. Vanessa Floreková, 7.C

            2. Tobias Lengvarský, 7.A

            3. Sára Lacková, 5.B

            Kategória 1B

            1. Janka Gerbocová, 8.B

            2. Šimon Adamkovič, 9.B

            3. Tamara Pažítková, 9.B

            Všetkým úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme a víťazi oboch kategórií nás budú reprezentovať na okresnom kole. Držíme im palce!

             

          • Vianočný pozdrav - 6.B

          • Vážení učitelia, rodičia, kamaráti!

            Nech tichá hudba veselosti Vám počas celých Vianoc znie, nech ten rok nastávajúci Vám zdravie, šťastie a lásku prinesie!

            Veselé Vianoce a šťastný Nový rok!

            prajú žiaci 6.B

          • Plavecký výcvik

          • Žiaci 6. ročníka sa v dňoch od 28.11. – 1.12.2022 zúčastnili zdokonaľovacieho plaveckého výcviku na mestskej plavárni v Lipt. Mikuláši. Cely kurz prebiehal pod vedením inštruktorov M.Matejka a A. Matloňová. Plavecký výcvik splnil účel, žiaci sa zdokonalili v plaveckých spôsoboch kraul a prsia. Celkovo inštruktori hodnotia plavecký výcvik, ako pozitívny prínos do všeobecnej športovej prípravy žiakov. 

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Chceme sa Vám veľmi pekne poďakovať za každú prinesenú krabičku a za každú maličkosť, ktorou ste prispeli do tejto zbierky. Vyzbierali sme krásnych 70 krabičiek, ktoré poputujú do domovov pre seniorov v našom meste a určite potešia starších ľudí, ktorí nebudú počas Vianoc so svojimi blízkymi.

          • Vianočná akadémia 2022

          • ....šťastie, radosť, nadšenie, úsmev....nechýbalo nič...

            Predzvesťou Vianoc v našej škole sa už tradične stala vianočná akadémia spojená s vianočnými trhmi a Miloškovou cukrárničkou. 

            Všetci sme mali možnosť na chvíľu sa zastaviť, zamyslieť sa nad pravým významom Vianoc a posolstve, ktoré v sebe tieto sviatky ukrývajú. Radosť v očiach detí nám pripomenula pravý význam rodiny a spoločne strávených chvíľ.

            V programe vystúpili žiaci prvého stupňa pod vedením triednych učiteľov. Deti zaspievali vianočné piesne a koledy, recitovali básne, hrali na hudobných nástrojoch a zatancovali moderné, ľudové  tance. Nakoniec sme spoločne privítali Mikuláša.

            Každé vystúpenie bolo jedinečné a odmenené potleskom.

            Ďakujeme všetkým za podporu a priblíženie sa k nášmu stolno-tenisovému stolu, na ktorý sa vďaka Vám vyzbierala prvá polovica, neskutočná suma 723,- eur!

            Zbierka naďalej pokračuje a za každý príspevok Vám vopred ďakujeme!

             

            Prajeme príjemné vianočné chvíle!

            ZŠ M. Janošku

          • Šaliansky Maťko- okresné kolo

          • Dňa 7.12.2022 sa uskutočnilo okresné kolo v prednese slovenskej povesti -  Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského. Víťazi druhej a tretej kategórie z našej školy sa zúčastnili tejto súťaže. Matejovi Rúfusovi zo 7.B sa podarilo obsadiť krásne 2. miesto.  Srdečne blahoželáme.

          • Dejepisná olympiáda na škole

          • Dňa 1. 12. 2022 sa na našej škole konalo školské kolo dejepisnej olympiády, ktoré pozostávalo z troch častí: tematického celku, monotematického celku a regionálnych dejín.

            Do okresného kola postupujú:

            1.   Matej Jankovský ( 9.C ) – kategória C

            2.   Matej Michal Palaj ( 9.C ) – kategória C

            3.   Filip Turčiak ( 8.B ) – kategória D

            4.   Ondrej Fronko ( 6.B ) – kategória F

            Postupujúcim gratulujeme a držíme palce v okresnom kole, ktoré sa bude konať 8.2.2022.

             

            Mgr. Katarína Štrasserová

          • Mikulášsky tanečný večierok

          • 6.12.2022 naše dievčatá a chlapci tancom oslávili sviatok sv. Mikuláša. Vymenili si darčeky, zatancovali si čardáš a polku. Týmto ďakujeme p. učiteľke tanca Eve Brziakovej.

          • Technika - dievčatá 9.BC

          • Zapojili sme sa do súťaže, ktorú realizuje Envirofond Bratislava. Z rôznych druhotných materiálov vyrábame modely oblečenia. Využili sme obalový materiál, v ktorom nám prišli zabalené nové lavice i použité CD. Video spracovala Timea Čatlochová, asistoval Jakub Kubovčík - žiaci 9.B.

          • Beseda s Tiborom Hujdičom

          • Naši piataci sa 29.11. 2022 zúčastnili besedy s Tiborom Hujdičom v Liptovskej knižnici GFB. P. Hujdič zdôrazňuje čitateľskú gramotnosť v našom živote. Vtipne a pútavo rozprával o rôznych detských knihách. Žiakov čakal aj zábavný kvíz, v ktorom hádali názov knihy podľa jej ukážky. Zaujal ich aj titul "Pozor! Neotváraj túto knihu." Myslíte si, že ju neotvorili?

          • Šaliansky Maťko - školské kolo

          • V stredu 1.12. sa na našej škole už tradične uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko. Súťažiaci prekvapili porotu veľmi pekným prednesom a rozhodnúť o víťazovi bolo ťažké. Nakoniec to dopadlo nasledovne: 

            II.kategória:

            1. miesto Oliver Gergelčík 5.B  

            2. miesto Alexandra Stanislava Mikšovská 5.B   

            3. miesto - neudelené                                                                                                                    

             

            III. kategória

            1. miesto Matej Rúfus 7.B   

            2. miesto Matej Gerboc 6.B   

            3. miesto Nela Uličná 6.B a Vanesa Floreková 7.C                                                                                             

             Víťazom blahoželáme. Prvé miesta z obidvoch kategórií postupujú do okresného kola. 

          • Volejbalový turnaj

          • Dňa 2. 12. 2022 sa konal tradičný volejbalový turnaj pri príležitosti blížiaceho sa Mikuláša s názvom MIKIMIX. Táto každoročná mestská súťaž  sa konala v prítomnosti viceprimátora mesta p. Triznu v ZŠ Okoličné. Spomedzi 6 mestských škôl ZŠ Janka Kráľa, ZŠ Okoličné, ZŠ Evanjelická J. Janošku, ZŠ Demänovská ulica, ZŠ Márie Rázusovej Martákovej sa nám podarilo v neľahkom boji zvíťaziť a vybojovať si nádherné 1. miesto. Ďakujeme hráčom a hráčkam L. Beňovej, M. Didekovej, A. Sálusovej, L. Staroňovej, V. Baňárovej , T. Ortutayovej, T. Kuchárikovej, N. Markovej, M. Staroňovi, P. Vidovi, M. Melnychenkovi, T. Repovi, S. Celušňákovi a T. Melárovi za ich bojovnosť, snahu a odhodlanie zvíťaziť. 

            Športu zdar!

          • Časopis Vrabček

          • Úspechy našich druhákov zo ŠKD pokračujú aj v decembrovom vydaní časopisu Vrabček

            Obrázky majú uverejnené: Simonka Španková, Damián Mičlo, Lori Lacová a Majka Trnovská

            Srdečne gratulujeme

          • Tanečný kurz

          • Žiaci 9.A, 9.B a 9.C začali v mesiaci  november krátky tanečný kurz, na ktorom kde sa naučia základy spoločenských tancov aetikety. Po tretej lekcii sú čoraz šikovnejší  :)