• Exkurzia na farmu Východná

          • Dňa 29.5. 2023 žiaci 6.A triedy boli na exkurzii vo Východnej. Všetci sa veľmi tešili na zvieratá. Keď tam prišli, umyli si ruky a prehliadka sa mohla začať. Počasie im veľmi prialo a prešli celú farmu. Videli sýpku, kde sa melie potrava pre kravy. Odvážili sa na váhe pre traktory a autá, a všetci spolu vážili 740 kg. Ďalej videli dojáreň, pôrodnicu, hotel spokojných kráv, teliatkovo a škôlku pre teliatka. Žiaci si vyrobili vlastný syrový oštiepok a namiešali čerstvé maslo, ktoré si mohli odniesť domov. Najviac ich na exkurzii zabavilo skákanie do sena.

          • Hľadanie spomienok

          • 29. mája 2023 žiaci 9.A, 9.B, a 9.C  boli účastníkmi lokálnej premiéry hraného dokumentárneho filmu o Agneše Urbanovej rod. Šándorovej od Veroniky Homolovej - Tóthovej, pod záštitou TV JOJ a  Nadácie TV JOJ.

            Dokumentárny film zachytával detstvo Agneše Urbanovej v Liptovskom Mikuláši, skrývanie a deportáciu do Serede, Terezína a návrat na Slovensko po skončení 2. svetovej vojny.

            Na premietaní bola aj hlavná hrdinka, ktorej mohli žiaci klásť otázky. 

          • Gymnastické zápolenie - gymnastický štvorboj

          • Dňa 17. 5. sa uskutočnili po 3 rokoch okresné gymnastické preteky v gymnastickom štvorboji. Táto súťaž sa tradične uskutočňuje na ZŚ Márie Rázusovej Martákovej na nábreží v Lipt. Mikuláši. Súťaž sa konala len v tej najmladšej kategórii A. Výber žiačok bol veľmi náročný, no nakoniec si svoje miesto vybojovali tieto žiačky: Adela Diačiková, Hana Ďuricová, Alžbeta Predáčová zo 4. A triedy. Tretiačky, ktoré sa dostali do nominácie boli Lujza Macíková a Eva Szabová z 3. A triedy. Náhradníčkou v gymnastickom štvorboji, ktorá, mohla tiež štartovať bola Karolína Krupiková.

            Dievčatá súťažili v 4 zostavách a to: na lavičke, na hrazde , v prostných cvičeniach a poslednou disciplínou bol preskok cez švédsku debňu. Darilo sa im neuveriteľne dobre, medzi výsledkami jednotlivých škôl boli veľmi malé rozdiely, no napokon sme skončili na 4. mieste. Dievčatá, ďakujem za tento skvelý výkon.

            Športu zdar!

          • ŠKD návšteva

          • Dňa 29. 5. 2023 sme navštívili Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. Cieľom bol program Chránňme si našu planétu. Na začiatku mali deti pripravenú prednášku, v ktorej sa dozvedeli aké nové chránené rastliny zvieratá, či hríby máme. Povedali sme si niečo o našich chránených parkoch a separovanií odpadu. Po peknej prednáške si mohli deti vyskúšať čo do akého koša patrí, uložiť správne zvieratko do správnej oblasti v ktorej žije a tiež sme absolvovali peknú prehliadku okolo areálu s chránenými rastlinami. Deti boli spokojné a program sa im veľmi páčil.

          • Plavecký 3 boj - krajské kolo

          • Dňa 23.5.2023 sa žiaci 2. až 4.ročníka zúčastnili plaveckého 3-boja krajského kola. Svoju dominanciu si žiaci obhájili v disciplíne mini vodné pólo, kde sa umiestnili na 1.mieste. V štafetovom plávaní sa umiestnili na 3. mieste v zložení Tomáš Argaláš, Hana Ďuricová, Stela Grešová, Szabová Eva a v individuálnom plávaní, v náročnej konkurencii sa dokázal presadiť Tomáš Argaláš, ktorý sa umiestnil na 3.mieste. 

            Uč. TSV Matejka, Matloňová

          • Naša exkurzia v Banskej Bystrici

          • Vo štvrtok 25. mája sme sa vybrali do Banskej Bystrice. V Bábkovom divadle na Rázcestí sme videli inscenovanú prednášku na tému holokaustu Hviezdy sú tiché. Prostredníctvom denníkových záznamov skutočných ľudí, ktorí všetko zažili na vlastnej koži, sme si pripomenuli stále hroziace nebezpečenstvo opakovania chýb minulosti.Na divadelné predstavenie nadviazala návšteva Pamätníka SNP. Len vďaka ľuďom, ktorí sa doň zapojili bez ohľadu na ohrozene vlastného života, sme po 2. svetovej vojne mohli stáť na strane víťazov.

            Žiaci 9.A a 9.C

          • ...a finančná gramotnosť na našej škole pokračuje ...

          • Finančnej gramotnosti sa  na našej škole učia žiaci  pod vedením p. Andreja Škovrána, ktorý pracuje pre  Akadémiu Plus. Jej  poslaním je vzdelávať mladých ľudí v  oblasti finančnej gramotnosti, ktorú nám štátny vzdelávací systém neponúka v dostatočnom rozsahu, preto hľadáme spôsoby ako sa tejto téme venovať a vzdelávať sa v nej. Tento utorok sa vzdelávali naše dievčatá deviatačky.

            Mgr. Katarína Štrasserová

          • Finančná gramotnosť na našej škole

          • Každý z nás sa denne dostáva do styku s peniazmi. Či už sú to osobné financie, financie našej rodiny, peniaze v rámci podnikania alebo zamestnania.  Zamysleli ste sa však nad tým, že nás nikto neučil ako pracovať s peniazmi? Učíme sa svojpomocne, skúsenosťami, životom… Takýto proces prináša chyby, z ktorých sa síce učíme, ale aj za ne platíme.   

            Finančnej gramotnosti sa  na našej škole učia deviataci  pod vedením p. Andreja Škovrána, ktorý pracuje pre  Akadémiu Plus. Jej  poslaním je vzdelávať mladých ľudí v  oblasti finančnej gramotnosti, ktorú nám  štátny vzdelávací systém neponúka v dostatočnom rozsahu, preto hľadáme spôsoby ako sa tejto téme venovať a vzdelávať sa v nej.

            Mgr. Katarína Štrasserová

          • Dejepisná exkurzia vo Vlkolínci

          • Dňa  12.5. 2023 naša trieda absolvovala dejepisnú exkurziu vo Vlkolínci, kde sa zachovala pôvodná architektúra a štruktúra horskej osady želiarov, pastierov a drevorubačov. Drevené zrubové domčeky, ktoré vyrástli popri potôčiku, sa týčia vo svahovitom teréne Veľkej Fatry pod vrchom Sidorovo. Vlkolínskym unikátom je to, že drevenice sú ošetrené farebným vápenným náterom. Už v povojnovom období si ľudia uvedomili unikátnosť zachovania pôvodnej architektúry a Vlkolínec bol vyhlásený za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. O niečo neskôr sa prišlo na to, že takýto unikát nie je jedinečný len na Slovensku, ale aj v rámci celého sveta. Preto bol Vlkolínec v roku 1993 zapísaný do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, čím získal svetovú prestíž. Po absolvovaní  prehliadky dediny sme navštívili farmu so zvieratkami. Strávili príjemný a poučný deň v prírode.

            Janka Jurčová, trieda 6.B

          • Liptovská Kinderiáda

          • Dňa 3. 5. 2023 sa uskutočnila ako každoročne atletická súťaž 2 - 4 ročníka s názvom " Liptovská Kinderiáda". Pre nepriaznivé počasie sa súťaž výnimočne uskutočnila vo vnútorných priestoroch základnej školy Janka Kráľa na Podbrezinách. Naše detičky súťažili v hode plnou loptou, v skoku z miesta, v behu na 30 m a v štafete. Našu školu reprezentovali títo žiaci: Michaela Pročová, Martin Lehotský, Eva Szabová, Lukáš Fiačan, Hana Ďuricová, Vincent Hofreiter a za 5. ročník sme vyslali Andreu Macíkovú a Tomáša Kožáka. Všetkým sa neuveriteľne darilo, a preto sa nám podarilo vyhrať až 8 diplomov. Z celkového počtu 14 škôl sa naša škola umiestnila na bronzovom treťom mieste. 

            Športu zdar!

          • Slávik Slovenska

          • Dňa 26.4. sa uskutočnilo školské kolo súťaže v speve Slávik Slovenska. Zúčastnili sa ho najlepší speváci z jednotlivých tried 1. a 2. stupňa. Zaspievali jednu povinnú pesničku a  jednu  podľa svojho výberu. Porota vybrala a odmenila najlepších spevákov z každej kategórie diplomom a peknou knižkou.                                                  1.kategória:                                                  

            1. miesto - Lori Lacová   2.C                     

            2. miesto - Žofia Kováčová   2.B               

            3. miesto - Vladimír Florek   2.A                                                                                      

            2. kategória                                                 

            1. miesto - Terézia Kováčová   5.B           

            2. miesto - Alžbeta Predáčová  4.A         

            3. miesto - Šimon Lehotský  4.A                                                                                       

            Víťazom srdečne blahoželáme !             

            P. uč. Eva Várszegiová 

          • Ochrana prírody

          • Mesiac apríl sa nesie v znamení ochrany prírody, lesov a vôd. Pri tejto príležitosti sme v VI. odd.ŠKD zhotovili morskú chobotnicu a poukázali na dôležitosť recyklovania odpadkov, aby boli čisté vody rieky a potoky. S. Lacková

          • Štúrov Zvolen - regionálne kolo

          • Dňa 25.4.2023 sa Ema Jarná zo 7.C a Daniel Šmiček  5.B postavili pred porotu v regionálnej rečníckej  súťaži Štúrov Zvolen. Tu predviedli svoje umenie hovoriť, pointovať a prednášať vlastné názory. Obaja  predviedli skvelé výkony. Dokonca také, že Ema získala 2. miesto v II. kategórii žiakov piateho až deviateho ročníka. Blahoželáme :)