• Betlehemy v Thurzovom dome v Banskej Bystrici

          • Dňa 21.23. 2023 sa siedmaci našej školy zúčastnili dejepisnej exkurzie v Thurzovom dome v Banskej Bystrici, kde mohli vidieť výstavu betlehemov z okolia Banskej Bystrice. V tvorivej dielni si  žiaci vlastnoručne vyrobili vianočnú pohľadnicu pre rodičov, inšpirovanú motívmi z modrotlače.

          • Zdobenie komunitného stromčeka

          • Dňa 19.12.23 v ŠKD v I a II. oddelení sme zavesili Vianočné ozdoby na spoločný komunitný stromček v meste a pripomenuli si posolstvo Vianoc.  Lacková, Belobradová

          • Anglická olympiáda

          • V dňoch 28. - 29. novembra 2023 si žiaci mohli zmerať svoje sily v školskom kole olympiády v anglickom jazyku. Súťaže sa zúčastnilo 25 žiakov, ktorí súťažili v dvoch kategóriách - 1A /žiaci 5. - 7. ročníka/ a 1B /žiaci 8. - 9. ročníka/. Súťažiaci si museli poradiť s testom zameraným na gramatiku, čítaním s porozumením a posluchom. V ústnej časti viedli konverzáciu na určenú tému s členmi komisie a v časovom limite museli vymyslieť príbeh k obrázku. Komisia ocenila pomerne vysokú kvalitu úrovne konverzácie v ústnej časti. Všetkým účastníkom patrí uznanie za ich výkon a všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme.

            Výsledky:

            Kategória 1A:

            1. miesto - Patrik Pažítka, 6.B

            2. miesto - Sara Lacková, 6.B

            3. miesto - Timea Callová, 7.B

            Kategória 1B:

            1. miesto - Vanessa Floreková, 8.C

            2. miesto - Janka Gerbocová, 9.B

            3. miesto - Júlia Salanciová, 9.A

            Víťazi oboch kategórií nás budú reprezentovať na okresnom kole OAJ 17. januára 2024. Držíme im palce.

            Mgr. P. Králik

          • Vianočná výzdoba tried

          • Svetielka, stromčeky, snehové vločky, vata, krásne zabalené darčeky, či snehuliaci.

            Tohtoročná vianočná výzdoba tried nás opäť očarila! V každej triede, do ktorej sme vošli na nás dýchala pokojná atmosféra Vianoc, ktorú deti túžia zažívať aj v škole.

            Tento rok sme pri hodnotení urobili malé zmeny - triedy na druhom stupni hodnotili žiaci z prvého stupňa a naopak prvostupňové triedy hodnotili žiaci zo školského parlamentu.

            Víťazom blahoželáme a triedam, ktoré sa neumiestnili, chceme poďakovať za krásny predvianočný zážitok.

             

            1. Stupeň                                                    2. Stupeň

            1. miesto: 1.B – 43 bodov                         1. miesto: 5.B - 49 bodov
            2. miesto: 4.A – 39 bodov                         2. miesto: 5.A – 45 bodov
            3. miesto: 2.B – 36 bodov                         3. miesto: 7.A – 42 bodov

             

            Školský parlament

          • Vianočná akadémia

          • Aj naša škola oslávila vianočný čas, a to vianočnou akadémiou dňa 6.12.2023. Všetci prítomní mali možnosť na chvíľu sa zastaviť, zamyslieť sa nad pravým významom Vianoc a posolstve, ktoré v sebe tieto sviatky ukrývajú. 
            Program akadémie pozostával z krásnych piesní, básní, divadelných predstavení, tancov, vianočných kolied a prianí. Nezaostala žiadna trieda prvého stupňa. Všetky deti sa tešili, aby predstavili, čo si nacvičili a aby naplnili sálu čarovnou vianočnou atmosférou.

          • Zdobenie komunitného stromčeka

          • Piataci (5.A, 5.B) pokračujú v navozdovaní vianočnej atmosféry, po návšteve Vianočných variácií (vianočných trhov) sa v piatok 15. 12. 2023 spoločne s vyučujúcimi vybrali do Parku spomienok v Liptovskom Mikuláši, kde ozdobili komunitný stromček. Spoločný čas si žiaci užili a pri zdobení sa zabavili a porozprávali sa aj o tom, kedy a ako zdobia stromčeky v ich domácnostiach. 

          • Medveď hnedý

          • Dňa 15. decembra sme v 4. A triede privítali pracovníkov Zásahového tímu p. Ing. Mikuláša Hančinu a pána Simona Lisého, ktorí aj žiakom zo 4. C priblížili život našej najväčšej šelmy. 

          • Výchova k občianstvu

          • Dňa 14.12. sa trieda 7.B zúčastnila na prednáške pod názvom “Kompetencie aktívneho občana“ na Mestskom úrade v Liptovskom Mikuláši. P. Čabajová vysvetľovala deťom ako pracuje  štátna správa a mestská a samospráva.

            Výchova k občianstvu   je  dôležitá výchova, ktorej cieľom je utvárať hodnoty a postoje, ktoré zaujíma demokratická spoločnosť, rozvíjať  schopnosť  aktívne žiť v spoločnosti a plniť roly občana a vybaviť ho príslušnými znalosťami.

            K.Štrasserová

          • Vianočné variácie 2023

          • Žiaci 5.A a 5.B sa zúčastnili 13. 12. 2023 Vianočných variácií 2023, ktoré organizovalo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Žiaci mali možnosť vidieť rôzne ručne vyrábané výrobky ako napr. háčkované hračky, medovníky a ich ručné zdobenie, výrobky z medu, košíčky, vianočné ozdoby a i. Najviac však žiakov zaujalo pečenie vianočných oblátok, ktoré si mohli aj vyskúšať. Na záver sa niektorí žiaci zúčastnili aj VIANOČNÉHO SWAPU - doniesli si predmety z domu,ktoré si mohli vymeniť a tak potešiť aj niekoho iného.  Navnadili sme sa na pravú adventnú atmosféru, poobdivovali sme šikovné ruky ľudových remeselníkov a  niečomu sme sa aj priučili.

          • Návšteva knižnice

          • Pre žiakov 4. A triedy si 13. decembra pripravila knihovníčka Aďka literárno - súťažný kvíz o knihe Naša mama je bosorka. Na podujatí si pripomenuli aj osobnosť známej autorky kníh pre deti Gabriely Futovej. 

          • ŠALIANSKY MAŤKO – SÚŤAŽ V PREDNESE POVESTI

          • V utorok 12. 12. naše dievčatá Katka Hurajová a Nelka Uličná reprezentovali našu školu v recitačnej súťaži Šaliansky Maťko. Už tradične sa akcia konala v CVČ a deti z celého okresu si medzi sebou zmerali svoje sily. V súťaži súperilo takmer 50 recitátorov a porota nakoniec vybrala najlepších. Dievčatá získali cenné skúsenosti a siedmačka Nelka bola ocenená čestným uznaním.

          • Návšteva v Golden Age

          • Dňa 11. decembra opäť šikovné deti zo 4. A triedy spríjemnili dopoludnie seniorom v Golden Age v Ondrašovej. Spolu s triednou učiteľkou pripravili bohatý program a ponúkli starkých i vlastnoručne upečenými medovníčkami. 

          • Exkurzia Martin

          • Žiaci deviatych ročníkov sa 6. 12. 2023 zúčastnili literárnej exkurzie v Martine.  Exkurzia pozostávala z dvoch častí. Prvou bola návšteva Slovenskej národnej knižnice, kde nás privítali veľmi milo a srdečne. Keďže chodil Mikuláš, tak sme dostali aj malé darčeky. Potom si žiaci vypočuli prednášku o vzniku Matice slovenskej, o histórií a súčasnosti Slovenskej národnej knižnice. Prednášajúci si pre žiakov pripravil aj ukážky rôznych kníh, napr. najmenšiu knihu (Korán), japonský papier, rôzne rukopisy, knihy v rôznych väzbách a i. Neskôr sme pokračovali v prehliadke knižnice, ukázali nám rôzne študovne. Následne sme sa presunuli na Národný cintorín, kde žiaci mali vypracovať úlohy. Prežili sme krásny deň a dozvedeli sme sa nové veci. 

        • Dejepisná olympiáda na škole
          • Dejepisná olympiáda na škole

          • Dňa 5.12. sa konalo školské kolo dejepisnej olympiády. Zúčastnilo sa ho 8 žiakov z 9.B triedy. Všetci boli úspešní riešitelia, však len prví dvaja môžu postúpiť do okresného kola – Filip Turčiak, Samuel Struhár s najväčším počtom bodov.

            Gratulujeme.

            K.Štrasserová

          • Volejbalový turnaj MIKIMIX

          • Dňa 8. 12. 2023 sa konal ako inak tradične 27. ročník volejbalového turnaja mestských škôl MIKIMIX.

            Je to turnaj pri príležitosti osláv Mikuláša, preto sa naň deti veľmi tešia. V tomto ročníku sa nás stretlo až 8 škôl: ZŠ Janka Kráľa, ZŠ Okoličné. ZŠ Demänovská cesta, ZŠ Evanjelická Juraja Janošku, ZŠ Márie R.Martákovej, Gymnázium J.M. Hodžu, ZŠ Kvačany a ZŠ Miloša Janošku. Vzhľadom na to, že nás bolo 8 súperov nás rozdelili do 2 skupín . V našej skupine proti MRM, Demänovskej ceste sa nám podarilo poraziť iba ZŠ Janka Kráľa. V konečnom poradí sa nám síce neušlo bodované miesto, ale naši žiaci a žiačky 7, 8 a 9. ročníka E.Čullá, K.Lehotská, M.Kořínková, Z.Kubovičová, V.B.Magerčiaková, K.Feltovičová, T.Antol, A. Benko, A. Mašura, T.Repa, K. Mihalovič, V.Kováč, T.Labuzík a P. Pročová si super zahrali, podali miestami bojovný výkon a hlavne si zašportovali.

            Športu zdar !

        • Vzácna návšteva na našej škole
          • Vzácna návšteva na našej škole

          • SLOVENSKÍ VOJACI V MODRÝCH BARETOCH 🇺🇳 POMÁHAJÚ PO CELOM SVETE UŽ VIAC AKO 28 ROKOV

             

            Slovensko  bolo súčasťou 16 mierových misií OSN, pričom v súčasnosti plní úlohy v mierovej misii UNFICYP na Cypre a UNTSO v Golanských Výšinách celkovo 240 slovenských vojakov a vojačiek.

            Práve o tejto téme  do 7.B  triedy  prišiel porozprávať plk. v. v. Ing. Jozef Ulian, CSc., ktorý zastával významné veliteľské vojenské funkcie v armáde SR v OSN. Pôsobil a prednášal v zahraničí a bol súčasťou viacerých mierových misií.

            Z jeho rozprávania bolo zrejmé, že zažil veľa udalostí dôležitých pre zachovanie svetového mieru. Naše stretnutie zakončil slovami: „ Radšej sto rokov rokovať ako jeden deň bojovať“.

            Ďakujeme za plnohodnotné a milé stretnutie.

            Trieda 7.B

          • "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok" - Poďakovanie

          • Chceme sa Vám veľmi pekne poďakovať za každú prinesenú krabičku a za každú maličkosť, ktorou ste prispeli do zbierky „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Vyzbierali sme množstvo krásnych krabičiek, ktoré poputujú do domovov pre seniorov v našom meste a potešia starších ľudí, ktorí nebudú počas Vianoc so svojimi blízkymi.

            Ešte raz Ďakujeme!

          • Zvieratka v zime

          • Dňa 4.12. 2023 sme sa v rámci ŠKD s deťmi 2.B zúčastnili na prednáške o Zvieratkách v zime. Deti sa dozvedeli nové informácie o živote zvierat v zimnom období a takisto si mali možnosť obzrieť vypreparované zvieratá v umelo vytvorenom prostredí v múzeu.